"Niets is wat het lijkt" Mart Smeets presentator en schrijver

What's the 'Return On Coaching Investment' ?

27 november 2014

Ik was gisteren bij een potentiële klant en kreeg de vraag: "Wat is de ROI als wij jou inhuren om onze managers te coachen?" Op zich geen verrassende vraag voor een commercieel bedrijf. Ook een vraag die ik vroeger gesteld zou kunnen hebben. Ik kan mij voorstellen dat deze vraag ook bij andere  leeft. Het leek mij daarom leuk om mijn visie en antwoord ook hier te delen. 

Volgens mij zijn organisaties of teams er niet alleen om geld (op) te maken. Ze zijn ook een sociale omgeving waarin mensen leven, werken en met elkaar samenzijn. Geld verdienen (of besparen) is natuurlijk belangrijk voor ondernemingen. Maar ook het welzijn, de ontwikkeling en groei van mensen (managers) mag ik hopen! We doen onszelf, elkaar, onze werkgever en/of onze klanten tekort als we alleen naar het financieel effect kijken van coaching.

Coaching levert een rijk scala aan benefits op voor bestuurders, managers en teams. Het succes van coaching moet dus niet afgemeten worden aan de financiële ROI. Een berekening waarvan de resultaten volgens mij altijd ter discussie kan worden gesteld. In mijn visie gaat het meer om de menselijke ROI voor zowel een individu als team. De financiële benefits voor de organisatie volgen dan vanzelf. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de benefits van coaching zoals door PWC in opdracht van de International Coach Federation. Het mag duidelijk zijn dat deze onderzoeken slechts indicatief zijn gezien de sterke verschillen in de behoefte en aard van de coaching, de verschillen tussen mensen & teams en de (veranderende) context van organisaties. Hieronder staan de diverse benefits opgesomd die meer dan 50% van de onderzochte organisaties (corporates) als substantieel hebben gekwalificeerd. 99% van de onderzochte organisaties is tevreden over het coachtraject en 96% zou het zo weer opnieuw doen.

1. Financiële ROI: De financiële benefit is een ROI van gemiddeld 700% (X7). Bij circa 1/5 van de onderzochte organisaties is deze meer dan 5.000% (X50) en bij bijna 1/3 van de respondenten zelfs tussen de 10.000-50.000% (X10 tot 50).

2. Menselijke ROI: De minder tastbare individuele benefits zijn beter time management; hogere werktevredenheid; meer zelfbewustzijn & zelfvertrouwen; betere balans tussen werk & privé; reductie van stress en beter leiderschap.

3. Team ROI: De minder tastbare benefits voor de organisatie zijn betere onderlinge relaties & communicatie; beter teamwork; concretere (smart) geformuleerde doelstellingen; hogere productiviteit; toename kwaliteit; hogere loyaliteit van klanten; volwassener gedrag organisatie; reductie van conflicten; meer organisatie committent; groter behoud van medewerkers en toename van innovatie.

Een ander onderzoek (Raet HR Benchmark 2014-2015 TNS Nipo) laat zien dat voor 2015 talentontwikkeling weer op nummer 1 staat als thema voor 9 van de 10 organisaties. Talentontwikkeling is het vrijmaken van het potentieel wat (groepen) mensen al bezitten. 78% van onderzochte medewerkers zegt zelf de regie te willen nemen over hun eigen potentieel. Coaching is bij uitsteek het instrument om het potentieel van mensen en teams 'on-the-job' te ontwikkelen en goed te (kunnen) benutten.

Nu is mijn vraag of er binnen jouw organisatie een coaching cultuur aanwezig is of dat er zelfs al een coachingpool is gevormd, waar geput kan worden uit gekwalificeerde potentiële in- en externe coaches? Zie nieuwsbericht en checklist over het vinden van de juiste coach. Daarnaast vroeg ik mij af of jij nog een collega of relatie kent die best wel eens een coach zou kunnen gebruiken? Ik zou het enorm waarderen als je hem of haar naar mij door zou verwijzen voor een gratis intakegesprek, met als incentive een doos echte Bossche Bollen van Jan de Groot.  

Bijlage bij dit bericht
Why Coaching Works !

What's the  'Return On Coaching Investment' ?